Psoriasis

  • OMSCHRIJVING
  • SYMPTOOMCHECK
  • NIEUWS

Hoe merk ik het?

  • Rode, verdikte, schilferende plekken in de huid
  • De plekken bevinden zich vooral aan de voorzijde van de benen, achterzijde van de armen, op het behaarde hoofd en onderaan op de rug
  • Is een chronische aandoening die dan weer meer, dan weer minder last veroorzaakt

Hoe werkt het?

Psoriasis is een chronische aandoening van de huid. U ziet verdikte rode plekken op de strekzijde van de armen en de benen. Erop zitten dikke, grijze huidschilfers. De plekken zijn scherp afgegrensd van de omgevende normale huid en jeuken weinig of niet. Andere vormen van psoriasis zijn minder gebruikelijk: soms ziet men de plekken op andere plaatsen, soms ziet men kleine vlekjes over het hele lichaam. De nagels kunnen meedoen, dan ziet men kleine putjes in de nagels. Bij psoriasispatiënten ziet men nogal eens gewrichtsontstekingen optreden (artritis psoriatica). Dat beeld lijkt dan sterk op reuma.

Hoe ontstaat het?

De oorzaak van psoriasis is niet exact bekend. Het lijkt een ontsporing in het immuun(afweer)systeem van het lichaam. Erfelijke factoren spelen zeker een rol. Verergering treedt op door invloeden van buiten, zoals door gebruik van bepaalde geneesmiddelen en door infectieziekten en stress.

Hoe ga ik er zelf mee om?

Psoriasis is een chronische aandoening die met ups en downs verloopt. Bij eenderde van de patiënten verdwijnen de Symptomen spontaan. Ultraviolet licht en zoutwaterbaden kunnen verbetering geven. Vroeger waren de kuren bij de Dode Zee daarom bekend.

Hoe gaat de arts er mee om?

Voor de behandeling van psoriasis heeft de huisarts verschillende soorten zalven en crèmes beschikbaar. Een overmatige schilfering kan worden behandeld met salicylzuur bevattende zalven of lotions. De plekken zelf kunnen worden behandeld met sterk werkende steroïde crèmes en zalven. Steroïden zijn hormoonachtige, ontstekingsremmende stoffen. Deze stoffen maken bij langdurig gebruik de huid dun en kwetsbaar. Daarom is het verstandig deze middelen met tussenpauzen te gebruiken. Alternatieven zijn beschikbaar in de vorm van calcipotriol en ditranol (in verschillende sterktes). Deze beide middelen kunnen nog wel eens irritatie van de huid veroorzaken. Voor al deze medicijnen geldt dat ze krachtig werken en niet onbeperkt kunnen worden toegepast. Ook mogen ze niet op ieder deel van het lichaam worden gebruikt. Volg dus altijd de aanwijzingen van uw arts goed op. Als de aandoening erg uitgebreid is of onvoldoende reageert op de hierboven beschreven therapie kan de huisarts u verwijzen naar de huidarts (dermatoloog). De huidarts heeft nog andere middelen tot zijn beschikking: bestraling met een bepaalde frequentie ultraviolet licht geeft vaak goed resultaat (PUVA therapie). Ook middelen die de activiteit van het afweersysteem remmen worden wel toegepast (methotrexaat, ciclosporine).