Zaadbalkanker

  • OMSCHRIJVING
  • SYMPTOOMCHECK
  • NIEUWS

Hoe merk ik het?

Pijn in de testikel en de lies

Hoe werkt het?

Kanker van één van de testikels. Het begint als een klein hard knobbeltje in de bal. Dit groeit vrij snel. Er kan een zeurende pijn in de testikel en de lies ontstaan. De testikel voelt anders aan, het typische "balgevoel" is verdwenen. Het gezwel kan uitzaaien, veelal naar de lymfeklieren langs de grote bloedvaten in de buik of met het bloed naar de longen.

Hoe ontstaat het?

Zaadbalkanker komt niet veel voor, maar het is wel een van de meest voorkomende kankers bij jonge mannen. Meestal ontstaat het tussen de 20 en de 40 jaar. Het komt vaker voor bij mannen met zaadbalkanker in de familie, bij mannen bij wie de groei en indaling van de testikels niet zonder problemen is verlopen en bij mannen die verminderd vruchtbaar zijn.

Hoe ga ik er zelf mee om?

U kunt niet veel doen om het te voorkomen. Als u tot de risicogroep behoort (zie boven) is het belangrijk regelmatig zelfonderzoek te doen: controleer regelmatig de testikels en ga na of er geen zwelling te voelen is die er eerder niet was. Dat kan het beste gebeuren onder een warme douche of in een warm bad. (Door koude trekken de testikels omhoog in de zak en dan zijn ze moeilijker te voelen).

Hoe gaat de arts er mee om?

Testiskanker is één van de kankers die zich vaak goed laten behandelen. In de meeste gevallen is het te genezen, zelfs als er al uitzaaiingen hebben plaatsgevonden. De behandeling bestaat uit chirurgie (de aangedane testikel wordt verwijderd), bestraling van de lymfeklieren en lymfebanen en soms uit chemotherapie. De behandeling vindt meestal plaats in gespecialiseerde centra. Wielrenner Lance Armstrong (veelvoudig winnaar van de Tour de France) heeft zaadbalkanker gehad en is genezen. Hij heeft bewezen dat hij na de behandeling nog tot heel veel in staat was.