Genitale wratten

  • OMSCHRIJVING
  • SYMPTOOMCHECK
  • NIEUWS

Hoe merk ik het?

Wratten op penis, vagina, schaamlippen of anus

Hoe werkt het?

Genitale wratten (condylomata acuminata) zijn wratten op de penis, rond of in de vagina, op de schaamlippen of rond de anus of de mond. Ze worden veroorzaakt door een virus, het humaan papillomavirus. Gewoonlijk één tot zes maanden na besmetting ontstaan kleine, zachte zwellingen die rozerood tot bruin van kleur zijn, snel uitgroeien en een bloemkoolachtig uiterlijk krijgen. Genitale wratten geven meestal geen lichamelijke klachten. Maar soms is er sprake van jeuk en pijn of branderigheid tijdens het plassen.

Hoe ontstaat het?

Besmetting met het virus vindt plaats door seksueel contact.

Hoe ga ik er zelf mee om?

Genitale wratten worden veroorzaakt door een onschuldige virusinfectie die door seksueel contact wordt overgedragen. De besmettingskans is groot. Gebruik van een condoom verkleint de kans op verspreiding van het virus. Omdat het een onschuldige aandoening is, is behandeling niet noodzakelijk. Spontane genezing is goed mogelijk. 30 procent van de wratten verdwijnt binnen een half jaar en tweederde binnen twee jaar.

Hoe gaat de arts er mee om?

Als u klachten heeft of als u de wratten voor uzelf of voor uw partner vervelend vindt, is behandeling mogelijk. Uw huisarts kan u adviseren de wratten zelf te behandelen met podofyllotoxine 0.5 procent. Deze vloeistof moet u dan twee keer per dag, drie dagen per week achter elkaar maximaal vijf weken lang op de wratten aanbrengen. U kunt de behandeling ook door uw huisarts laten doen. Hij zal dan een keer per week podofylline 20 procent aanbrengen. Na vier uur moet u deze vloeistof dan zelf afwassen. Tijdens zwangerschap en indien u borstvoeding geeft zijn bovengenoemde behandelingen niet mogelijk. De huisarts kan de wratten ook behandelen door bevriezing (cryotherapie) of na plaatselijke verdoving door elektrische verbranding (electro-coagulatie). Na behandeling kunnen de wratten terugkomen.